Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Petőfi Népe, 2015. augusztus 12-i számából

Évtizedek óta pezsgő zenei és kulturális élet jellemzi Solt városát. Ennek egyik kiemelkedő szereplője a Solti Ifjúsági Fúvószenekar, mely már határainkon túl is jó hírét viszi a magyar zenetársadalomnak. Fuchs Attila harsonatanár, a zenekar vezetője büszke tanítványaira, akik most a 40 fokos kánikulában is hetente háromszor gyakorolnak. 

– Mennyire nyúlik vissza a soltiak zeneszeretete?
– A városban még aktívan tevékenykedő idősebb zenepedagógusok elmondásaiból tudom, Solt városában, a múltban is pezsgő zenei és kulturális élet zajlott. A lakosság a helyi kultúrát, hagyományokat őrizte, örömmel és aktív szereplőként mutatta be a társadalmi rendezvényeken a felhalmozott művészeti értékeket. Most ezen értékek megőrzését, oktatásának folytatását végezzük intézményes formában, amely biztosítja a jövő nemzedékei számára hagyományaink fennmaradását.

– Mióta van önálló művészeti iskolájuk?
– Szervezett formában történő zenetanítás az 1960-as évekig nem volt Solton, majd ezt követően Dunapatajról jártak át tanárok. A helyi általános iskolában sikeres és magas színvonalú ének-zene tagozat működött Madár Istvánné „Cica néni” vezetésével, aki kórusaival országos elismertségre tett szert. A mai napig aktív résztvevője a város zenei életének, vezeti a Solti Női Kórus próbáit, irányítja, szervezi fellépéseit. 
2002-től indult el a Hartai Művészeti Alapiskola kereteiben a solti kihelyezett zeneművészeti tagozat, mely 2006-ra vált önállóvá. Az oktatás zongora, gitár, fafúvós, rézfúvós, ütő tagozatokon folyt. Jelenleg a Solti Vécsey Károly Általános Iskola intézményegysége vagyunk.

– Milyen sikereket értek el diákjaik?
– Az iskola növendékei az elmúlt 13 év alatt, sikeresen mutatkoztak be a területi zeneművészeti tárgyú versenyeken, területi válogatókon, országos versenyeken. Csak néhány példa az elmúlt időszakból. Idén az Országos Mélyrézfúvós Versenyen Szűcs Bendegúz tubával első helyezést ért el, tavaly a Lubik Imre trombitaversenyen Szűcs Áron dicsérő oklevelet kapott. Emellett városunk és a környék világi, egyházi, társadalmi rendezvényeinek színvonalát emelik fellépéseikkel.

– Mikor alakult meg a Solti Ifjúsági Fúvószenekar?
– A fúvószenekarunk 11 éve alakult meg, ez idő alatt a helyi társadalmi rendezvények zenei kiszolgálója, országos, nemzetközi zenei fesztiválok, versenyek résztvevőjévé vált. Szinte a kezdetektől én irányítom. A lelkes, tudatos szakmai munka meghozta az eredményt. A hazai sikerek mellett külföldre is számos meghívást kapunk nemzetközi fúvószenekari találkozókra. Többször jártunk már Bulgáriában, Németországban, Franciaországban, Spanyolországban és Erdélyben.

– Legközelebb hol láthatók a fúvosok?
– Zenekarunk augusztus 19-én Dunaújvárosban, 20-án Solton lép színpadra. Egész nyáron rengeteget gyakoroltak a fiatalok, heti háromszor találkozunk, még a nagy meleg sem riasztja el őket a közös muzsikálástól.

Forrás: http://www.baon.hu/bacs-kiskun/kultura/orzik-a-zenei-ertekeket-624644