Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Balatonfenyvesi zenei tábor

Beszámoló
2015. június 15. és 19. között zajlott balatonfenyvesi zenetáborról

11143573_980374772015103_6827554735477249271_n.jpg

img_0631.jpg

 

 

Képek a táborról - a Solti ifjúsági Fúvószenekar Facebook oldalán

 

Egy pályázati lehetőség nyomán ismét lehetősége nyílt solti fúvósoknak balatonfenyvesi zenetáborban részt venni. Sok szervezkedés, és előkészület után 2015. június 15-én reggel fél 8-kor, befordult a Zsolt utcába a busz, amely –a már ott várakozó – kis, 9-15 éves zenészekért és pedagógusokért jött, hogy elvigye Balatonfenyvesre egy 5 napos táborba. A pályázaton elnyert táborozási lehetőség óriási érdeklődésnek örvendett, így a létszámmal nem volt probléma. A pályázatnak megfelelően 29 gyerek és 3 pedagógus, és 3 a pedagógus munkáját segítő szülő indult útnak, de a plusz 10, táborozni vágyó kis zenész is jöhetett, természetesen a pályázati költségeken felül a Solti Fúvószenei Közhasznú Egyesület támogatta a táborozásukat.A táborozó társaság nagy részét a Solti Junior Band, a Solti Ifjúsági Fúvószenekar utánpótlás zenekarárnak tagsága (1 hiányzóval) alkotta, akiket az ifjúsági fúvószenekar tagjai közül erősítettek 4-en. Emellett 3 szülő önként vállalta, hogy eljön velünk és segít a hét folyamán, amit tud. A bepakoláskor tetten érhető volt a – már sokszor tapasztalt – szülői gondoskodás, számtalan szörp, lekvár, mogyoróvaj, májkrém, ásványvíz, és kenyér került fel a buszra, majd indulás előtti csoportkép, „eligazítás” és búcsúzkodás után várakozásokkal telve elindultunk.
1. nap:Semmilyen probléma nem volt odafelé vezető úton, nagyjából fél távon megálltunk egészségügyi szükségleteinket kielégíteni a benzinkúton. Már út közben nyilvánvalóvá vált, hogy nagyszerű lehetőség ez a tábor, hiszen volt olyan gyerek, aki az autópályáról elénk tárulkozó „Balaton-panoráma” látványától nem bírt betelni, és önerőből sosem jutott volna el ilyen helyre. Érkezést követően, a sok-sok felszerelés és táska behordása után, elfoglaltuk a szobákat. A 4-5 ágyas szobákban már a buszon megbeszélt „szoba-összeállítások” szerint beköltöztek, majd rögtön ebédelni indultunk. Kis eligazítást követően, 5 önként jelentkező csapatkapitány választotta meg magának a 8 fős csapatokat, melyeknek a későbbiekben volt szerepe. Kaptak egy 1 oldalas zenei információkat tartalmazó lapot, melyből a kihirdetés alapján a tábor végére kellett felkészülniük. A délutáni program a strandolásról szólt. A tábornak önálló szabadstandja van, kiépített stéggel, így nem kellett messzire mennünk. Sajnos a Balatonra az utóbbi években egyre inkább jellemző partközeli kagylók számának növekedése rányomta bélyegét egész héten a strandolásra. 
Sok panaszt hallottunk, miszerint az összes közeli strandon, legyen az szabad strand, vagy akár fizetős, sok a kagyló. Ez sajnos 10 perc után már meg is bosszulta magát, egy kislány lábát felvágta, mentőt hívtunk hozzá, el is vitték, de végül nem kellett varrni. Hasonló esetek más ott tartózkodó csoportoknál is előfordultak a héten. Délután uzsonnára szendvicseket gyártottak a felnőtt kísérők, ami minden délelőtt és minden délután egy bő fél-egy órás elfoglaltságot adott nekik. Nem lehetünk elég hálásak a sok segítségért Szuromi Márta, és Szűcsné Fias Mónika anyukáknak. Délután 5 órakor kezdetét vette a szólampróba, a fafúvósokkal egy benti helységben Fuchs Attila, a trombitásokkal egy távolabbi részen Pallagi Gábor, és a mélyrézfúvósokkal, ütősökkel a kettő között Nagy Máté tanár urak foglalkoztak. Sajnos év közben ilyen, a tanulási folyamatot felgyorsító, hatékonyságot növelő módszer alkalmazására nem mindig van lehetőség. A próba végén a 3 hangszercsoport egyesítésével összpróbát, úgynevezett tutti próbát tartottunk. Vacsora után még tettünk egy sétát a balatonfenyvesi sétálóutcán, bazársoron, kipróbáltuk a játszótér, és a felnőtt játszótér játékait is. A sétánkat kísérő nagyon erős szél elővetítette a következő napok időjárását. A viharjelzést már aznap este kiadták. Este elég hamar 22 és 23 óra között majdnem minden táborlakó álomra hajtotta a fejét, csak páran beszélgettek még.
2. nap: Borongós, szeles időre ébredtünk. A fél 9-es reggelit megelőzően, mint minden reggel szobaellenőrzést tartottunk és lepontoztuk a szobarendet 1-től 10-ig terjedő skálán. A délelőtti próba szintén szólampróbával kezdődött, majd tuttival fejeztük be. Szünetben a szülők által elkészített szendvicsekkel pótolhatták a gyerekek az elvesztett energiát. Ebéd után a táborban velünk egy emeleten lakó császártöltésiek ellen játszottunk focimeccset a hátsó udvar aszfaltozott pályáján. A profikkal felálló császártöltési csapat hamar a soltiak fölé emelkedett, és minden igyekezetünk ellenére, az összeszokottság, a rutin, és a magasabb szinten való játék győzedelmeskedett a jó értelembe vett amatőr elszántság felett. A mérkőzés szabályosságáról, és sportszerűségéről Fuchs Attila tanár gondoskodott. A végeredmény is ezt tükrözte, 7-2 a császártöltésiek javára. Már kevesebben vállalkoztak a nagy szélben, hogy megmártóznak a Balaton vízében, de így is akadt pár gyerek. 16 óra körül az elmaradhatatlan szendvicsek adtak erőt a fárasztó próbához. A délutáni össz-zenekari próbán már nem csak az előző két szólampróbán gyakorolt Reneszánsz Szvit, hanem más, műsorra kitűzött darab is eljátszásra került. Vacsora után társasjátékozás, séta, szabad program zárta le a keddi napot.

3. nap: Reggel ismét szeszélyes időjárásra utaló jeleket láttunk az ablakunkon kipillantva. A reggelit követően azonban a szabadtéri próbához megfelelő időjárás fogadott minket. Kemény, szinte mind a 11 műsorszámra kitérő szűk 2 órás próbát követően az ebéd mindenkinek jól esett. Ebéd után akadtak olyan extrémsport-kedvelők, akik a viharos szél, méteres hullámok ellenére is a habok közé vetették magukat. Természetesen az 5 nap alatt csak felnőtt engedélye és jelenléte mellett lehetett a Balatonba bemenni, vagy a partra lesétálni. A szintén bőséges uzsonna után a komplett műsor, sorrendszerű eljátszása következett, amit kisebb javítandó részek próbája követett. A próbákat Nagy Máté tanár úr vezényelte le, aki saját elmondása alapján kiemelkedően hatékonynak ítélte meg a tábori próbák hatékonyságát. A 3 napos próbafolyamat nagyjából 2 hónapos normál időszak fejlődését eredményezte. Vacsora után szabad program hasonlóképpen zajlott, mint az előző két este. Zsírozás, römizés, Uno, Solo, Scrable, Dixit, hogy csak pár játékot soroljak, ami egymással párhozamosan, vagy egymást váltva zajlott. Az elalvással ezen a napon sem volt gond.

4. nap: Elérkezett a koncert napja. Reggeli után egy nagyjából 1,5 órás főpróbát tartottunk. Ezt követően Nagy Máté tanár úr, interaktív, videó-, és hangfelvételek egész sorát felvonultató zenetörténeti előadást tartott. A zenei őskortól a Tom és Jerry-ig, Star Wars-ig másfél óra alatt eljutni nem kis feladat elé állította a tanár urat, de 30 komolyzenei részlet segítségével a teljesség igénye nélkül sikerült. Közben a műfajok jellemzői, zeneszerzőkről szóló legendák, érdekes hangszerekről elhangzott információk, zeneelméleti tudnivalók szinte észrevétlenül, játékosan kerültek elsajátításra. Ebéd után szabad program keretén belül a parton lehetett rajzolni, társasjátékozni, pihenni, focizni, kézilabdázni. Déltől egyre több ismerős lepte el a tábor területét, mely éreztette mindenkivel a koncert közeledtét. Soltról sokan eljöttek, meglátogatni minket, és meghallgatni a zenekar koraesti térzenéjét. A fellépéshez szükséges felszerelés sétálóutcába történő szállítása a balatonfenyvesi önkormányzat kisteherautójával és az elmaradhatatlan szülői segítséggel történt. A sétálóutca Balaton felőli végén lévő Zenepavilon és közvetlenül mellette felépített, állandó, a közönségnek felállított lépcsőzetes emelvény ideális helyszíne egy kellemes szabadtéri rendezvénynek. Törekedni kellene arra, hogy Solton is legyen ilyen, vagy ehhez hasonló, számos szabadtéri rendezvény helyszínéül szolgáló, mind a fellépők, mind a közönség igényeit kielégítő fix, állandó helyszín. A koncertre nagyjából 100 ember látogatott el, ami kiegészült a környező bódékban helyet foglaló és onnan tapsoló tömeggel. A zenepavilon fantasztikus akusztikája, a helyszín egyedülálló atmoszférája, és természetesen a több hónapos próbafolyamatot betetőző kemény, több napos tábori munka eredményeként nagy sikerű koncertet adtak a gyerekek és tanáraik. A zenekar komolyzenei részletek, klasszikus fúvószenekari indulók, latinos számok, ismert pop-rock számok, film- és rajzfilmzenék segítségével valóságos utazásra invitálta közönségét. A koncertet követő hangszeres, Balaton-parti csoportkép készítése után, a szállásra való visszatérés és bepakolás után, a gyerekek által hozott zenékkel diszkóban vegyültünk el a tábort egész héten velünk megosztó császártöltési és bajai társasággal.
5. nap: Az utolsó reggelen valamiért nem volt akkor mozgás az emeleten. A hamarosan bekövetkező hazautazás, a tábor végét jelentő utolsó nap ténye miatt talán, vagy csak a tábor fáradalmai miatt, nem nagyon rohangáltak, hangoskodtak a folyosón a gyerekek. A szobaellenőrzésnél minden szoba szinte teljesen útrakész állapotban várta már a „bizottságot”. Reggeli után a csapatok zenei kvízen adhatták vissza a héten szerzett információkat. A zenefelismerés, a hangszerfelismerés felvétel alapján, hozott érdekes megfejtéseket, de minden válasz logikus volt. 
Ebből arra lehet következtetni, hogy az adott zenét megjegyezték, csak összekevertek egyet-egyet. A legjellegzetesebbeket könnyedén felismerték az előző napi, egyszeri lejátszás után is. Eredeti tervek szerint az előadást és a kvízt is Nagy-Szabó Éva tanárnő szervezte volna meg, de egészségügyi okok miatt nem tudott elutazni a táborba. A teszt kitöltős részének megoldása után, a gyerekek pakoltak, takarítottak, tanári, felnőtt felügyelettel, közben Nagy Máté tanár úr kijavította a teszteket. Ebéd előtt már megérkezett a busz, így a táskák, hangszerek és a felszerelés többi részét csepergő esőben bepakoltuk a busz aljába. Ebéd után kihirdetésre került a szobarend és a csapatverseny eredménye. A szobarend-verseny végeredménye szorosra sikerült 3 maximális pontszámot elért szoba is volt. Ők a dicsőség mellett egy-egy lekvárral, vagy ropival lettek gazdagabbak. A csapatversenyt első 3 helyezett csapata szintén kapott különböző finomságokból összeállított ajándékcsomagot. Az első helyet kiemelkedően magas pontszámmal a „PömpöDömpi” fantázianevet viselő csapat szerezte meg Szűcs Bendegúz vezetésével. A szobák átadása után elindult a kis csapat Budapestre a Csodák Palotájába, kapcsolódva a „2015 a fény éve” programhoz. A Campus parkolójában elfogyasztott uzsonna érdekes élmény lehetett sokaknak. A Csodák Palotájának csodái ámulatba ejtették gyereket és felnőttet egyaránt, és úgy elröppent az előadás előtti egy óra, mint egy szempillantás. Az Öveges teremben tartott előadás során a fénytani érdekességek mellett, hőtani, és elektromosságot használó érdekes kísérletet láttunk. A hirtelen szublimáló szárazjég, és a mínusz 200 fokos folyékony nitrogén kézre öntése is ledöbbentett minket. 
És ezután jött a Tesla szerkezetéhez hasonló eszköz által létrehozott érdekes hang és fényjelenség vasrúddal, majd puszta kézzel történő megközelítése. Később a színes neoncsöveket is működésre bírta az eszköz már nagyjából 20 cm távolságból. A program végeztével nagyjából este 8 órára minden szülő magához ölelhette táborból hazaérkező gyermekét, és a felszerelés is bekerült a próbaterembe.
Óriási lehetőségként éltük meg a pályázati lehetőség adta tábort. Zeneileg óriási fejlődés érhető el, fantasztikus közösségteremtő, és motivációs ereje van, és természetesen nem utolsó sorban olyan élményekre tehetnek szert, ami ritkán vagy egyáltalán nem adódna sokak számára. A jövőben is ki kívánjuk használni az olyan pályázatok adta lehetőségeket, aminek hasonló célkitűzése van.

 

 

Médiamegjelenések a táborról:
- baon.hu  - Petőfi Népe online oldala
- Petőfi népe  -  nyomtatott sajtó